Komposisi Fisik Karkas Ayam Kampung Super Yang Diberi Tepung Gaplek Terfermentasi

  • Anastasia Pola Program Studi Peternakan, Fakultas Pertanian, Universitas Warmadewa
  • Ni Made Ayu Gemuh Rasa Astiti Program Studi Peternakan, Fakultas Pertanian, Universitas Warmadewa
  • I Gede Sutapa Program Studi Peternakan, Fakultas Pertanian, Universitas Warmadewa

Abstract

Improving the quality of feed can be done by using additional feed that does not compete with human needs, has nutritional content, is easy to obtain and is cheap. Cassava flour is an alternative feed ingredient that can be used for native chickens. This study used a completely randomized design (CRD) with 5 treatments and 3 replications. each test using 5 chickens. of the five treatments were R0 = control ration without addition of fermented cassava flour, R1 = ration containing 10% fermented cassava flour, R2 = ration containing 20% ​​fermented cassava flour, R3 = ration containing 30% fermented cassava flour, R4 = ration containing 40 % fermented cassava flour. The parameters observed were the physical composition of the carcass of the chest and thighs which consisted of meat, bone and subcutaneous fat or skin. The data obtained were analyzed by means of variance. If there is a significant difference between treatments, it is done by using the Duncan test. The results showed that the weight of the meat, bones, skin of the breast and the weight of the thigh meat gave significantly different results (P <0.05), while the bones and skin of the thigh gave insignificant differences (P> 0.05)

References

Akbarillah. T, Kususiyah, Hidayat. 2011. Pengaruh Suplementasi Tepung Daun Indigofera Pada Tepung Gaplek Sebagai Sumber Energy Pengganti Tepung Jagung Kuning Dalam Ransum Puyuh (Cortunix-Cortunix Japonica) Terhadap Produksi Dan Warna Kuning Telur. Fakultas Pertanian Universitas Bengkulu. Jurnal Sains Peternakan Indonesia Vol. 6 No 1.
Astiti, Ni Made Ayu Gemuh Rasa. 2018. Pengantar Ilmu Peternakan.Warmadewa University Press, Denpasar.
Dato, D. D., Astiti, N. M. A. G. R., & Rukmini, N. K. S. (2019). Pengaruh Kepadatan Kandang Terhadap Komposisi Fisik Ayam Broiler CP 707. GEMA AGRO, 24(2), 129-133.
Lesson, S. 2000. Feed Efficiency Still a Usefull Measure of Broilers Performance. Department Animal and Poultry Science. University of Guelph, Ontario
Londra, I. M. (1995). Pengaruh Umur Potong dan Tingkat Zeolit Dalam Ransum Terhadap Komposisi Fisik
Karkas Itik Bali Jantan. (Skripsi) Jurusan Peternakan Fakultas Pertanian Universitas Warmadewa.

Ngongo. D. N, Ni Made Yudiastari, Yan Tonga. 2018. Komposisi fisik karkas ayam broiler yang diberi ransum mengandung sorgum (Sorghum bicolor L.). Gema Agro Vol. 23, Number 2 pages: 129 – 133.
Nittha. P, M. Aman Yaman, Rastina. 2017. Pengaruh Pemberian Pakan Fermentasi Limbah Nanas (Ananas Comosus L. Merr) Terhadap Bobot Badan Dan Persentase Potongan Karkas Broiler. Fakultas Kedokteran Hewan Universitas Syiah Kuala. Jimvet. 01(3): 521-532.
Prasetyo . G. D., Aprili. D. K., Mashudi. 2019. Nilai Kecernaan Bk Dan Bo Tepung Gaplek Dari Berbagai Jenis Tanaman Singkong (Manihot Utilissima) Secara In Vitro. Fakultas Peternakan, Universitas Brawijaya Jalan Veteran. Jurnal Nutrisi Ternak Tropis. Vol 2 No 2 Pp 33-37
Puspani. E, Nuriyasa I.M., Candrawati Dsk.P.M.A. 2011. Pengaruh Tingkat Penggantian Ransum Komersial Dengan Jagung Terhadap Komposisi Fisik Karkas Broiler Yang Dipelihara Pada Ketinggian Tempat ( Altitude ) Yang Berbeda. Fakultas Peternakan, Universitas Udayana, Denpasar. Ajalah Ilmiah Peternakan • Volume 14 Nomor 1.
Rukmana, R.2003. Ayam Buras. Kanisus.Yogyakarta
Salam. D. B, Usman Ali, M Farid Wadjdi., 2019. Pengaruh Penggunaan Campuran Gaplek Dan Ampas Tahu Terfermentasi Trichoderma Viride Sebagai Subtitusi Pakan Komersial Terhadap Konsumsi Pakan Dan Pertambahan Bobot Badan Pada Broiler Finisher. Jurnal Rekasatwa peternakan, Vol. 1 No 1
Samsudin, M., W. Sarengat dan H. N. Maulana. 2012. Pengaruh perbedaan lama periode (starter – finisher pemberian pakan dan level protein terhadap nisbah daging tulang dan massa protein daging dada dan paha ayam pelung umur 1 minggu sampai II minggu. Animal Agricultural Journal. 1 (1) : 43 – 51
Suardi. K, 2002. Sifat Kimia Dan Dan Kandungan Energy Metabolisme Rasnsum Ayam Broiler Berbahan Baku Gaplek Yang Mendapat Perlakuan Cairan Rumen. Fakultas Pertanian. Institute Pertanian Bogor
Published
2021-04-27
How to Cite
Anastasia Pola, Ni Made Ayu Gemuh Rasa Astiti, & I Gede Sutapa. (2021). Komposisi Fisik Karkas Ayam Kampung Super Yang Diberi Tepung Gaplek Terfermentasi. Gema Agro, 26(1), 33-37. https://doi.org/10.22225/ga.26.1.3279.33-37
Section
Articles
Abstract viewed = 438 times
pdf (Bahasa Indonesia) downloaded = 1968 times