Pengabdian Budidaya Perikanan Masyarakat Pesisir Pada Desa Nyamplungsari, Kecamatan Petarukan, Kabupaten Pemalang, Provinsi Jawa Tengah

Authors

  • Agung Doni Anggoro Politeknik Ahli Usaha Perikanan, Indonesia
  • Sumiarsih Sumiarsih Politeknik Ahli Usaha Perikanan, Indonesia
  • Shinta Septiana Politeknik Ahli Usaha Perikanan, Indonesia
  • Ayu Rizki Amalia Politeknik Ahli Usaha Perikanan, Indonesia
  • Hermawan Gatot Priyadi Politeknik Ahli Usaha Perikanan, Indonesia
  • Muchtar Muchtar Politeknik Ahli Usaha Perikanan, Indonesia
  • Purwanto Purwanto Politeknik Ahli Usaha Perikanan, Indonesia
  • Dyah Retno Wulan Politeknik Ahli Usaha Perikanan, Indonesia
  • Marsono Marsono Politeknik Ahli Usaha Perikanan, Indonesia
  • Eddy Mustono Politeknik Ahli Usaha Perikanan, Indonesia
  • Wijatmika Wijatmika Politeknik Ahli Usaha Perikanan, Indonesia
  • Fatahuddin Fatahuddin Politeknik Ahli Usaha Perikanan, Indonesia
  • Tusana Nurul Safaah Politeknik Ahli Usaha Perikanan, Indonesia
  • Elmi Hidayah Politeknik Ahli Usaha Perikanan, Indonesia
  • Khaerudin HS Politeknik Ahli Usaha Perikanan, Indonesia

DOI:

https://doi.org/10.22225/csj.7.1.2024.38-46

Keywords:

milkfish seeds, nursery, probiotics

Abstract

The aim of this community service activity is to increase the knowledge of fish farmers in Nyamplungsari Village, Petarukan District, Pemalang Regency regarding providing probiotics to milkfish nurseries in freshwater ponds. Training is carried out in three stages: preparation, implementation and evaluation. The material used during the training is making probiotics, distributing milkfish seeds, feeding and applying probiotics, measuring water quality, harvesting. After participating in the training activities, the training participants' knowledge increased, with an average pretest and post-test score of 50 to 90. Participants were very enthusiastic about receiving the material provided by the resource person. This activity went well and smoothly.

References

Amalia, A. R., Priyadi, H. G., & Mulyandari, N. (2023). Pengolahan Hasil Perikanan Masyarakat Pesisir Desa Nyamplungsari, Kecamatan Petarukan, Kabupaten Pemalang. Community Services Journal (CSJ), 6(1), 16–21.

Ariadi, H., Wafi, A., Supriatna, S., & Musa, M. (2021). Tingkat Difusi Oksigen Selama Periode Blind Feeding Budidaya Intensif Udang Vaname (Litopenaeus vannamei). Rekayasa (Journal of Science Anda Technology), 14(2), 152–158. https://doi.org/10.21107/rekayasa.v14i2.10737

Aswinto, Y. D., & Dhengi, S. (2023). Studi Aplikasi Bakteri Probiotik dalam Pakan Untuk Pertumbuhan Udang Vaname (Litopenaeus vannamei) Di BPBAP Takalar, Sulawesi Selatan. AQUANIPA Jurnal Ilmu Kelautan Dan Perikanan, 05(04), 72–84.

Jefri, Rosdiana, Abadiyah, A. K., & Sosiawati, E. (2022). Analisis Ekonomi Usaha Budidaya Ikan Bandeng Di Desa Binontoan Barat Kabupaten Toli-Toli. Jurnal TROFISH, 1(1), 10–17.

Madusari, B. D., Ariadi, H., & Mardhiyana, D. (2022). Effect of The Feeding Rate Practice on The White Shrimp (Litopenaeus vannamei) Cultivation Activities. AACL Bioflux, 15(1), 473–479.

Mulyadi, A., Djunaidah, I. S., Rahardjo, S., & Batubara, A. S. (2022). The Combination of Lactobacillus sp. and Turmeric flour (Curcuma longa) in Feed on Growth, Feed Conversion and Survival Ratio of Litopenaeus vannamei Boone, 1931. Depik (Jurnal Ilmu-Ilmu Perairan, Pesisir Dan Perikanan), 11(2), 206–211. https://doi.org/10.13170/depik.11.2.25837

Seran, A. N., Rebhung, F., & Tjendanawangi, A. (2020). Pengaruh Penambahan Batang Pisang (Musapardisiaca formatpyca) yang Difermentasi dengan Probiotik pada Pakan Komersial terhadap Pertumbuhan Ikan Bandeng (Chanos chanos). Jurnal Aquatik, 3(1), 85–93.

SNI 01-6150-1999. (n.d.). SNI Produksi Benih Ikan Bandeng (Chanos chanos forskal) Kelas Benih Sebar.

Soeprapto, H., & Ariadi, H. (2022). Pemberdayaan Masyarakat dan Pengelolaan Potensi Desa Pesisir Melalui Kegiatan Budidaya Ikan. JPM (Jurnal Pengabdian Mandiri), 1(8), 1351–1356.

Soeprapto, H., Ariadi, H., & Khasanah, K. (2022). Pelatihan Pembuatan Probiotik Herbal Bagi Kelompok Pembudidaya Ikan. J-ABDI: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(8), 1929–1934.

Sukmawati, D. A., Elfitasari, T., & Rejeki, S. (2018). Evaluasi Kelayakan Usaha Pembesaran Ikan Bandeng (Chanos chanos) Semi Intensif di Kecamatan Tayu Kabupaten Pati. Journal of Aquaculture Management and Technology, 7(1), 55–63.

Sumiarsih, Muchtar, & Shinta, S. (2022). The Effect of Probiotics on Growth and Survival Rates of Milkfish (Chanos-chanos forskal) Larvae in Freshwater. RJOAS, 9(September), 142–148. https://doi.org/10.18551/rjoas.2022-09.15

Supii, A. I., Widyastuti, Z., Budiastawa, I. W., & Setyadarma, T. (2021). Pendederan Ikan Bandeng pada Keramba Jaring Apung Sebagai Alternatif Pemanfaatan Waduk Palasari, Kabupaten Jembrana, Bali. Samakia : Jurnal Ilmu Perikanan, 12(2), 96–102. https://doi.org/10.35316/jsapi.v12i2.1001

Wanka, K. M., Damerau, T., Costas, B., Krueger, A., Schulz, C., & Wuertz, S. (2018). Isolation and Characterization of Native Probiotics for Fish Farming. BMC Microbiology, 18(119), 1–13. https://doi.org/10.1186/s12866-018-1260-2

Published

2024-12-24

Issue

Section

Articles