Crystal Guava-Based Agribusiness Development Strategy in Pelaga Village, Petang District
Abstract
Crystal guava is an attractive crop for cultivation in Indonesia. The limited expansion of the consumer market for fresh guava fruit is influenced by the quality of the fruit and the low shelf life of the fruit. Improvement of guava fruit quality is carried out to produce fruits that have a uniform shape, good size, and attractive fruit skin color. This study aims to analyze the effectiveness of the application of good and correct cultivation in increasing the productivity of crystal guava in Pelaga Village. The research method used is a case study with qualitative and quantitative approaches. Data were obtained through observation, interviews, and documentation. The results of the analysis show that the application of good and proper cultivation has a positive effect on increasing the productivity of crystal guava. In addition, the five highest factors in internal and external factors that affect crystal guava productivity were identified. IFE and EFE analysis on the IE Matrix showed that Pelaga Village has a strong position and opportunity, so seven strategies were developed to effectively increase the productivity and marketing of crystal guava. In conclusion, the application of good and correct cultivation is very important in increasing the productivity of crystal guava, and the strategies developed can be a guide for business development in the sector.
References
Cahya, Mila, dan Eliana W. (2022). Pendahuluan Strategi Pengembangan Usahatani Jambu Kristal (Studi Kasus: Pusat Pelatihan Pertanian Dan Pedesaan Swadaya Wira Tani Di Desa Tegal Sawah, Karawang Timur, Karawang). Pemikiran Masyarakat Ilmiah Berwawasan Agribisnis. 9(1). 369–94.
Erikania dan Icha. (2018). Komunitas Strategi Jambu Petani Dalam Kristal Ekonomi Pemberdayaan Tangga Rumah Desa di Kecamatan Sumberejo Kabupaten Sumberejo Dakwah. Fakultas Ilmu dan Islam Universitas Raden Negeri. Skripsi.
Achmad B., Aminuddin H., Aria M., Arief P., dan Bayu T. C. (2020). Management Bisnis Kontemporer (Prinsip Dasar Dan Aplikasi).
Zaroni, dan Amin P. (2019). Strategi Pengembangan Usahatani Jambu Biji Getas Merah.” Economic Education Analysis Journal. 8(3). 1147–62.
Herdiat, Irdan, Sophia D. N.P., dan Dwi R. K. (2019). Evaluasi Kesesuaian Lahan Tanaman Jambu Kristal Sebagai Upaya Perluasan Lahan Di Kabupaten Sumedang. Keteknikan Pertanian Tropis Dan Biosistem. 7(1). 43–54.
Izzul, Muhammad, Fikri N., Yannefri B., dan Amiruddin S. (2020). “Pemanfaatan Tanaman Sela Pada Lahan Budidaya Jambu Kristal (Psidium Guajava L .) Di Desa Neglasari. Jurnal Pusat Inovasi Masyarakat. 2(5). 763–70.
Ramdhona, Candra, Dini R., dan Budi S. (2019). Analisis Kelayakan Usahatani Jambu Kristal (Psidium Guajava L .) (Studi Kasus Pada Pengembang Budidaya Jambu Kristal Di Desa Bangunsari Kecamatan Pamarican Kabupaten Ciamis ). Jurnal Ilmiah Mahasiswa Agroinfo Galuh. 6. 596–603.
Mahendra, I. J., Rai dan Wiraatmaja. (2017). Upaya Meningkatkan Produksi Dan Kualitas Buah Jambu Biji Kristal (Psidium Guajava L . Cv . Kristal ). Agrotrop 7(1). 60–68.
Rustani, Dona, And Slamet S. (2019). Kualitas Fisik Dan Kimia Buah Jambu ‘Kristal’ Pada Letak Cabang Yang Berbeda. Bulletin Agrohorti. 7(2). 123–29.
Antara dan Antok N. (2019). Manfaat Daun Jambu Biji (Psidium Guajava) Untuk Kesehatan. Mikki 8(2). 106–14.
Pawana Nur Indah, Zainal Abidin Sam. (2016). Manajemen Agribisnis Padi. Semesta Anugrah: 32.
Nurpajar, Silpi, Dini R, dan Agus Y. I. (2019). Analisis Saluran Pemasaran Jambu Kristal (Studi Kasus Di Desa Bangunsari Kecamatan Pamarican Kabupaten Ciamis). Jurnal Ilmiah Mahasiswa Agroinfo Galuh. 6(2). 321.
Raharjo, Dwi P., Andharini D. C., dan Bain K. K. (2019). Penyakit Padi Dengan Metode Bayesian. Jurnal Symantec. 8(1).
Yosephine S. P., dan Slamet S. (2019). Perbaikan Teknik Pembrongsongan Melalui Aplikasi Pestisida Untuk Meningkatkan Kemulusan Buah Jambu Kristal. Bulletin Agrohorti. 7(1). 62–68.
Rupasari dan Mucalinda. (2022). Penyuluhan Budi Daya Dan Bisnis Jambu Kristal Di Desa Mekarmukti, Kabupaten Bekasi. Jurnal Aplikasi Dan Inovasi Ipteks “Soliditas” (J-Solid). 5(1). 77.
Asmaningrum, Henie P., Gerzon, J. M., Martha B., dan Nasrawati. (2021). Implementasi Teknik Metastasis Berbasis Keluarga Dalam Upaya Mewujudkan Kampung Yanggandur Merauke Sebagai Kampung Melek Aksara. Adma : Jurnal Pengabdian Dan Pemberdayaan Masyarakat. 2(1).19–26.
Anggraini, M. D., Muhtarom, A., dan Safaatillah, N. (2019). Implementasi Strategi Pemasaran Dengan Menggunakan Analisis Swot Dalam Meningkatkan Penjualan Dan Pendapatan Pada UD. Yoga Putra Bangkit Sambeng Lamongan. 4(2).
Sarah, Debi, Rita N. S., dan Kirbrandoko. (2019). Strategi Bersaing Industri Madu (Studi Kasus: Cv Madu Apiari Mutiara). Jurnal Aplikasi Bisnis Dan Manajemen. 5(1). 71–83.
David, F. R. (2017). Strategic Management: A Competitive Advantage Approach, Concepts.
Sutrisno, Arfiansyah, Abdul B, dan Nur H. W. (2016). Analisis Strategi Penerapan Sistem Manajemen Keamanan Pangan Haccp (Hazard Analysis And Critical Control Points) Di Pt. Sierad Produce Tbk. Parung.Jurnal Manajemen Dan Organisasi. 4(2). 73.
Dewi P., dan Listya S. (2022). Pengaruh Kualitas Bahan Baku Dan Proses Produksi Terhadap Kualitas Produk (Studi Kasus Pada Pt. Kurnia Dwimitra Sejati Bogor). Jurnal Ekonomi, Manajemen, Bisnis Dan Akuntansi. 20(1). 105–23.
Richard, Thomas S. G., dan Errie M. (2018). Pengaruh Analisa Swot Dan Segmentasi Pasar Terhadap Pencapaian Target Penjualan Di Pt. Seltech Utama Mandiri. Jurnal Bisnis Kolega. 4(2). 43–54.
Tumanggor, Nurdiah B. (2020). Pengaruh Kualitas Bahan Baku Dan Proses Produksi Terhadap Kualiras Produk Balok Jembatan Pada Pt.Wijaya Karya Beton, Tbk Medan. Fakultas Ekonomi Dan Bisnis Universitas Medan Area. 24–25.
Kader, Abdurrahman. (2020). Pembangunan Ekonomi Masyarakat Melalui Agrowisata. Jurnal Inovasi Ilmu Sosial Dan Politik. 2(1). 67–79.
Asmarantaka, R. W., dan Zainuddin. (2017). Efisiensi Dan Prospektif Usaha Tani Ubi Jalar (Studi Kasus Desa Petir, Dramaga, Jawa Barat, Indonesia).”Jurnal Pangan. 26(1). 23–36.
Sitanggang, Jujur T. N., dan Syaad A. S. (2013). Development Of The Potential Of Coffee As A Leading Commodity In The Agropolitan Region Of Dairi Regency. Jurnal Ekonomi Dan Keuangan. 1(6). 33–48.
Hutami, Rosy, Dwi A. N., dan Lesta H.. (2020). Karakteristik Fisikokimia Dan Sensori Sirup Jambu Biji Varietas Kristal (Psidium Guajava L .) Physicochemical and Sensory Characteristics Of Crystal Guava ( Psidium Guajava L .) Syrup. Jurnal Pertanian.11(2). 64–71.
Primaraga, Sumantri, dan Indra W. (2023). Agrowisata Jambu Kristal Sebagai Ekonomi Kreatif Di Kawasan Wisata Situ Rawa Binong Desa Hegarmukti Bekasi. Lebah. 16(2). 58–61.
Sari, Bella, Novita. (2021). Analisis Kelayakan Usahatani Jambu Kristal Di Kelurahan Kerinci Barat Kecamatan Pangkalan Kerinci Kabupaten Pelalawan Provinsi Riau. 1–146.
Setiawan dan Eko. (2021). Strategi Pengembangan Produk Jambu Kristal Di Era New Normal. Jurnal Pembelajaran Pemberdayaan Masyarakat (JP2M). 1(4). 323.
Mahmudah, dan M. Alaika N.. (2018). Peningkatan Perekonomian Masyarakat Melalui Industri Kreatif Jambu Kristal Sebagai Olahan Dodol Di Desa Karangdoro Kecamatan Tegalsari Kabupaten Banyuwangi. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat. 1(1). 1.
Hartanto dan Miracle D. H. (2019). Optimalisasi Hasil Afkir Perkebunan Jambu Kristal Menjadi Manisan Basah Di Dusun Ngingas. Journal Of Science And Social Development. 2(1). 1–7.
Romalasari, Atika, Slamet S., Maya M., dan Ahmad J. (2017). Perbaikan Kualitas Buah Jambu Biji (Psidium Guajava L.) Kultivar Kristal Dengan Berbagai Warna Dan Bahan Pemberongsong. Jurnal Hortikultura Indonesia. 8(3). 155–61.
Laia, Serfasia, Yohanes D., dan Paskalis D. (2021). Pengaruh Segmentasi Pasar Terhadap Volume Penjualan di UD.Lis Teluk Dalam Kabupaten Nias Selatan. Pareto: Jurnal Riset Manajemen dan Bisnis. 6(2). 36–46.
Nowira, Puti A., dan Rianita P. S. (2021). Strategi Persaingan Jamu Gunanty Menggunakan Matriks: Internal Eksternal, Bowman Strategy, Grand Strategy Dan Profil Kompetitif. JISI: Jurnal Integrasi Sistem Industri. 8(2). 53.
Fatchurrochman, Didik W., dan Istiko A. W. (2023). Potensi Peningkatan Produksi Jambu Kristal Dalam Mendukung Kemandirian Pangan Di Kecamatan Grabag Kabupaten Purworejo. Surya Agritama. 12(2).314–29.
Sucipto dan Rakhmat H. (2021). Analisis Strategi Pengembangan Koperasi Karyawan Republika. Jurnal Administrasi Bisnis. 1(1). 19–27.
Vivi Lusiana, Ilyas Masudin, Fien Zulfikarijah. (2017). “E- Supply Chain Manajemen dan Keunggulan Bersaing.” Sentra: 1–6.
Cut Gustiana, (2015). Strategi Pembangunan Pertanian Dan Perekonomian Pedesaan Melalui Kemitraan Usaha Berwawasan Agribisnis. Jurnal Penelitian Agrisamudra. 2: 71–80.
Cyntia, Fani, And Syuaiban M. (2016). Pengaruh Brand Identity Terhadap Keputusan Pembelian Produk Di Rabbani Bunker Rawamangun Jakarta Timur. Jurnal Utilitas. 2(2). 130–39.
Indrawan P., Raharja P., Dan Munandar A. (2022). Analisis Pengembangan Strategi Diversifikasi Produk Hilir Tekstil (Studi Kasus Di Cv Azka Syahrani). Jurnal Sains Terapan : Wahana Informasi Dan Alih Teknologi Pertanian. 12(1). 91-100.
Peter, J. Paul Dan Jerry C. Olson. (2013). Consumer Behavior Dan Marketing Strategy (Perilaku Konsumen dan Strategi Manajemen). Jakarta: Penerbit Salemba Empat.
David, Fred R., John E. G., Margaret A. P., dan Arthur A. T. (2014). Strategic Management: The Quest For Competitive Advantage.
Hendriyani, Irna, Andi M., dan Nur I. P. (2018). Analisis Swot Pemilihan Material Dinding Bata Merah Dan Bata Ringan Di Penajam Paser Utara. Jurnal Teknik Sipil. 2(1). 22–32.
Helmala, D. (2018). Analisis Kelayakan Usaha Buah Jambu Kristal Non Biji Dengan Metode SWOT Di Home Industry Bekasi. Skripsi. 1–8.